donderdag 19 maart 2015

Groot schrijver


Groot schrijver aan het woord over een groot schrijver. In het oudste keldertje van Leiden, onder boekwinkel Van Stockum, vertelde Willem Otterspeer vanavond over het schrijven van de biografie van Willem Frederik Hermans. Vijftien jaar heeft hij erover gedaan. Daarvan was hij al vijf jaar bezig met het doorspitten van het omvangrijke archief dat de schrijver had nagelaten. De hele correspondentie van Hermans, met doorslagen van al zijn brieven, zat opgeborgen in dertig ladekasten* die stonden opgesteld in het vissershuisje in Broek en Waterland waar zijn weduwe woonde. Om de schrijver nog beter te begrijpen, reisde de biograaf hem achterna. Dus bezocht hij niet alleen de Eerste Helmersstraat 208, in Amsterdam, maar ook de Etna, waar Hermans zich tussen al het vulkaanas dat om z'n oren vloog nog het meest thuis voelde.

Gauw verder lezen.

* Van die grote stalen archiefkasten met laden met hangmappen.

Willem Otterspeer, De mislukkingskunstenaar. Willem Frederik Hermans. Biografie, deel 1 (1921-1952), Amsterdam, De Bezige Bij, 2013.
Willem Otterspeer, De zanger van de wrok. Willem Frederik Hermans. Biografie, deel 2 (1953-1995), Amsterdam, De Bezige Bij, 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten