woensdag 12 april 2017

Pomeransenmarmelade


Voor deze jam, ik moet zeggen: marmelade, moet je pomeransen hebben, en geen sinaasappels. Want die hebben niet de goeie bitterheid, en pomeransen wel. En van die pomeransen kan je de schil eten. September vorig jaar hield Joke er een praatje over, over het maken van die marmelade. Dat is niet gemakkelijk. Daarom, als ze het maakt, maakt ze er gelijk heel veel van. Als die pomeransen er zijn, ergens in het jaar, als ze geoogst worden. Dan haalt ze gelijk een hele kist. Vervolgens staat ze een hele dag en avond reepjes te snijden van de schillen. En dan moet het koken, in grote pannen. Dat moet precies op de juiste temperatuur. Want ga je daar je daar iets overheen, dan gaat het mis. En krijgt het niet de goeie dikte. Maar dan is het nog net zo lekker, heb ik geproefd, die marmelade van pomeransen. Zelf zegt Joke 'pommeransen' en misschien spreek je het ook wel zo uit.


Je ziet het nooit op potjes staan. Het is altijd sinaasappelmarmelade, terwijl er pomeransen in zitten en het veel mooier om te zeggen is: pommeransenmarmelade.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen