maandag 8 oktober 2018

Het tillenbeest – kasteel Oud-Poelgeest (Oegstgeest)


Tijdens de high tea voor m'n moeders verjaardag in de Drakenkamer van kasteel Oud-Poelgeest waren daar ineens de 'tillenbeesten', de sfinxachtige wezens die Jan Wolkers in het voorjaar van 1945,* toen de Duitsers vertrokken waren en het kasteel verlaten, van de schouw gestolen had. Het rechterbeeld werd door de familie terugbezorgd in 2013. Toen dat er was, kon voor de linkerkant een kopie gemaakt worden.

Wat er met het tweede (linker) tillenbeest gebeurde, vertelt Wolkers in een verhaal dat in 1959 in het tijdschrift Tirade verschijnt: Het tillenbeest.**

In De Wereld Draait Door is ooit een filmpje te zien geweest waarin Wolkers de passage van de ontvreemding voordraagt.


In het volgende filmpje vertelt mevrouw Völker-Dieben, oud-voorzitter van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, hoe het rechterbeeld terugkwam in het kasteel.


Het kasteel uit 1640, waar ooit Boerhaave woonde, was na de Tweede Wereldoorlog een puinhoop vanbinnen. Je verbaast je erover hoe alles, de plafonds, de gobelins, het stucwerk, in oude luister is hersteld. De gobelins bijvoorbeeld werden aan de hand van overgebleven patroonresten opnieuw geborduurd in Engeland. De restauratie van de Drakenzaal kwam pas onlangs, in 2017 gereed. Meer hierover is te lezen op de website van de stichting.

En... voor de goede lezer c.q. verstaander: op het landgoed zijn in totaal dus drie tillenbeesten.

de plafonds

de gobelins

* Onno Blom, 'Wolkers' geweldige verhaal over "het tillenbeest"', de Volkskrant, 6 januari 2016.
** In 1961 werd 'Het tillenbeest' opgenomen in de verhalenbundel Serpetina's petticoat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten