zondag 5 februari 2017

De Pyramide van Austerlitz


Vandaag kwamen we* tijdens de NS-wandeltocht van Driebergen naar Maarn langs de Pyramide van Austerlitz. Gebouwd in de Franse Tijd, omdat de manschappen niks te doen hadden.


Generaal Marmont is commandant van de Franse troepen. Als oefengebied heeft hij de heide tussen Woudenberg en Zeist uitgekozen. 18.000 man zijn daar gelegerd. In de nazomer van 1804 geeft Marmont zijn troepen de opdracht om, als eerbetoon aan keizer Napoleon, een piramide van zand en heideplaggen op te werpen. Hij was daardoor geïnspireerd geraakt tijdens een expeditie naar Egypte.


De soldaten doen er 27 dagen over. In amper vier weken wordt er op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug met militaire precisie een piramide neergezet.


Bovenop wordt een houten obelisk neergezet die, omdat hij helemaal was scheefgezakt, in 1808 weer verwijderd wordt. In 1894 komt er op dezelfde plaats een stenen obelisk, die inmiddels ook een beetje scheef is gaan staan.


Het is een beetje een gek ding, die piramide. Koning Lodewijk Napoleon geeft haar de naam Pyramide van Austerlitz (op zijn Frans geschreven, met een y), ter ere van de grote overwinning van zijn broer de keizer, eind 1805, op de Oostenrijkse en Russische legers bij Austerlitz (nu Slavkov in Tsjechië). Het dorpje dat bij de piramide ontstaat, om al de soldaten die er gelegerd zijn te verzorgen, krijgt dezelfde naam.


Boven op de piramide kun je ver kijken, naar de Domtoren in Utrecht. Je kan Leiden zien liggen en ook de Noordzee, met de flats van Katwijk. Maar vandaag was het er te dampig voor.


In een reisgids uit 1890, aangehaald boven op de piramide, luidt het: 'Een schoon panorama overzien we van den top. De heuvelrij vertoont hier eene inzinking, waardoor we zeer ver op de Veluwe kunnen zien. In zuidelijke richting liggen de vlakke kleigronden en naar 't noorden de Zuiderzee. De hooge torens van Amersfoort in de onmiddellijke nabijheid en Utrecht in de verte, en vele andere torens steken boven de bosschen uit.'

* Met Wilma, Co en Yvonne.

2 opmerkingen:

  1. Hier ben ik op schoolreis geweest! heel lang geleden!
    Ik sluit me aan bij Wim.....Is de speeltuin er nog?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De speeltuin is er nog. Op een groot bord aan de weg staat dat het de oudste speeltuin van Nederland is.

    BeantwoordenVerwijderen